• Fogyókúrás tippek

  Napjainkban egyre több ember küzd testsúlyproblémákkal és folytat tudományosan megalapozatlan diétákat, amelyekkel sok esetben nem érhető el hosszú távú eredmény. A “divatfogyókúrák” abbahagyása után gyakran következik be visszahízás és alakul ki az ún.”jojó effektus”. A “divatdiéták” általában kiegyensúlyozatlan tápanyag összetételűek, egyoldalúak, és hosszabb idejű betartásuk az alapanyagcsere felborulásához vezethet.
  Fontos, hogy a testsúly csökkentés során mindig reális célokat tűzzünk ki magunk elé! Ne akarjunk 1 hét alatt 10 kg-ot fogyni! Jól megtervezett, kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt biztosító diétával ésszerű cél a heti 0,5 kg fogyás.

  Ne feledjük, az eredményes fogyókúra nem kúraszerű, hanem élethosszan tartó életmód-változtatás.
  Nézzünk át 10 tippet az egészséges és hosszú távon is tartható fogyókúrához:
  -Naponta többször keveset étkezzünk! Válasszunk kisebb tányérokat! Ügyeljünk, hogy egyszerre ne együnk annyit, hogy jól lakjunk!
  -Fogyasszunk napi 2-2,5 liter folyadékot, elsősorban szénsavmentes ásványvizet (ebbe beleszámít az elfogyasztott leves, joghurt, kefir, zöldség és gyümölcs folyadéktartalma is)!
  -Kerüljük a magas zsírtartalmú és a cukrozott élelmiszerek, ételek, üdítők és gyümölcslevek fogyasztását!
  -A magas energia tartalmú nassolni valók (pl. chips, nápolyi, sütemény, cukorka) helyett legjobb, ha friss gyümölcsöt, zöldséget választunk, de fogyaszthatunk desszertnek gyümölcs-, és zöldségchipseket, cukrozatlan gyümölcsjoghurtokat is.
  -Alkalmazzunk zsírszegény sütési, főzési eljárásokat (pl. párolás, grillezés, alufóliában-, cserépedényben, sütőzacskóban sütés)! Válasszuk az alacsony zsírtartalmú húsokat és tejtermékeket!
  -Ételkészítéshez zsír helyett növényi olajat használjunk!
  -Együnk minél több rostdús ételt, teljes őrlésű gabona terméket, zöldséget és gyümölcsöt!
  -A három főétkezés mindig tartalmazzon fehérjében gazdag ételt (pl. sovány húsok, halak, tejtermékek, tojás)!
  -Lassan étkezzünk, minden falatot alaposan rágjunk meg, mert idő kell ahhoz, hogy kialakuljon az agyban a teltségérzet.
  -Mozogjunk minden nap legalább 30 percet! Kezdetben beérhetjük kevesebb mozgással is, majd fokozatosan növeljük a sportolással eltöltött időt!
  Forrás: (www.oeti.hu)

  Írta: Nádas Nóra

Szóljon hozzá!