Kreatin

A kreatin egy természetesen előforduló aminosav,melyet 1832-ben fedeztek fel, mint a húsok alkotóelemét. Fizikai teljesítmény növelő hatása már régóta ismert de csak a 80′ évek óta terjedt el a használata.

A KREATIN BIZTONSÁGOS ÉS HATÁSOS TELJESÍTMÉNYFOKOZÓ. Használatával az erő nő, a teljesítmény javul, az izmok teltebbek és nagyobbak lesznek. A kreatin legkönnyebben és leggazdaságosabban a gyógyszer minőségű, szintetikus kreatin-monohidrát (kreatin és egy molekula víz) táplálékkiegészítő fogyasztásával vihető be a szervezetbe. A kreatin az izmokban felhalmozódó kreatin-foszfát formájában fejti ki hatását, de ebben a formában történő szedését nem javasolnám, mivel a kreatin-foszfát molekula felszívódása nagy méretéből adódóan korlátozott.

Melyiket válaszd?

Rengeteg kreatin-fajta létezik, ezek közül a legrégebbi, leginkább kutatott és nem mellesleg leghatásosabb (az esetek 80%-ban) a kreatin-monohidrát.  Néhány használónál a monohidráttól jelentkezhetnek gyomorpanaszok, puffadás, rosszullét. Nekik a összetett kreatin-formulák jó választás lehetnek.

Mennyit-mikor-hogyan?

Kezdjük hátulról,hogyan…? Az izom kreatin felvételét a szőlőcukor elősegíti, csakúgy mint 40-50g tejsavó fehérje és ugyanannyi dextróz fogyasztása. Továbbá segíti az oldódást, ha langyos vízben oldjuk fel. Amennyiben a kreatinkúrát kiegészíted króm és vanádium szedésével, az inzulinszint módosítása folytán erősödik a kreatin hatásfoka, ezáltal több kreatin képes tárolódni az izmokban.

Mikor? Edzés után közvetlenül, reggel felkelés után közvetlenül éhgyomorra, étkezés előtt 20-30 perccel, 4-6 órával az előző adag után. (Sok készítményen az áll, hogy edzés előtt, de ezt inkább nem javasolnám, ha szedsz valami edzés előtti energizálót, abban nagy eséllyel úgyis van.)

Mennyit? Vannak akik szerint a feltöltési metódus (7-14 napig napi 20-25 g kreatin, majd folyamatosan 5-8 g szinten tartás végett, maximum 6 hónapig, utána minimum egy hónap szünet) már elavult (szerintem nem), és folyamatosan egész évben lehet napi 3-5 g kreatint szedni. Ha így döntesz, akkor sem árt az első héten egy picivel magasabb dózist fogyasztani.

Nő vagyok, szedhetem?

A kreatin segít megelőzni az izomlebontást, fokozza a regenerációt és megőrzi a sovány izomtömeget – ezek mind nagyon előnyös tulajdonságai a nők számára. Ráadásul úgy növeli az energiádat, hogy közben nem vált ki inzulincsúcsot, mint egyébként az energizáló egyszerű szénhidrátok. Semmilyen hormonreakciót nem vált ki! Ja, hogy te csak kardiózol vagy csak aerobikra jársz? A kreatin 16%- al kitolja a savasodás idejét. 

 

Összefoglalva a kreatin egy biztonságos teljesítményfokozó, melyet minden sport mellé ajánlunk, nőknek és férfiaknak egyaránt. Nem tápanyag, tehát csak akkor leszel tőle nagyobb-izmosabb, ha a táplálkozásod is ezt a célt szolgálja.

Ha már van egy jó fehérjéd, multivitaminod és izületvédőd és még mindig maradt pénzed, akkor a kreatin vásárlása nagyon jó opció.