Diétás almás-mákos lepény

Megígértük, itt a recept, köszönet érte Szilvinek!

Hozzávalók (22 cm-es tortaformához):

Tészta:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 3 dkg vaj/kókuszzsír
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg méz
  • 1 dl natúr joghurt/tejföl
  • Csipet só

Ezeket összegyúrom, pihentetem 1 órát a hűtőben, majd kibélelem vele a formát. Villával megszurkálom és elősütöm kb. 12 perc alatt 175 °C-on.

Almás töltelék:

  • Kb. 35-40 dkg tisztított alma
  • Fahéj ízlés szerint
  • Fél citrom leve

Vékony szeletekre vágom az almát és kevés vízzel puhára párolom, ízesítem. Ha kissé kihűlt, rásimítom az elősütött tésztára.

Mákos réteg:

  • 4 tojásfehérje
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg darált mák
  • 12 dkg eritrit (vagy 1/3 cukor, 2/3 eritrit, esetleg fele-fele – hamarabb szárad, ha csak eritrittel készül)
  • 4 dkg rizsliszt
  • Reszelt citromhéj ízlés szerint

A fehérjét gépi habverővel habbá verem az eritrittel, hozzáadom a sárgáját is és tovább keverem. Majd óvatosan beleforgatom fakanál segítségével a mákot, a rizslisztet és és a citromhéjat. Ezt a masszát ráöntöm a tésztára és kb. 35 perc alatt készre sütöm. Ha kihűlt, forró narancslekvárral lekenem a tetejét. Hidegen szeletelem.

Jó étvágyat!