Diétás almás-mákos lepény
Megígértük, itt a recept, köszönet érte Szilvinek!
Hozzávalók (22 cm-es tortaformához):
Tészta:
- 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 3 dkg vaj/kókuszzsír
- 2 tojássárgája
- 5 dkg méz
- 1 dl natúr joghurt/tejföl
- Csipet só
Ezeket összegyúrom, pihentetem 1 órát a hűtőben, majd kibélelem vele a formát. Villával megszurkálom és elősütöm kb. 12 perc alatt 175 °C-on.
Almás töltelék:
- Kb. 35-40 dkg tisztított alma
- Fahéj ízlés szerint
- Fél citrom leve
Vékony szeletekre vágom az almát és kevés vízzel puhára párolom, ízesítem. Ha kissé kihűlt, rásimítom az elősütött tésztára.
Mákos réteg:
- 4 tojásfehérje
- 2 tojássárgája
- 10 dkg darált mák
- 12 dkg eritrit (vagy 1/3 cukor, 2/3 eritrit, esetleg fele-fele – hamarabb szárad, ha csak eritrittel készül)
- 4 dkg rizsliszt
- Reszelt citromhéj ízlés szerint
A fehérjét gépi habverővel habbá verem az eritrittel, hozzáadom a sárgáját is és tovább keverem. Majd óvatosan beleforgatom fakanál segítségével a mákot, a rizslisztet és és a citromhéjat. Ezt a masszát ráöntöm a tésztára és kb. 35 perc alatt készre sütöm. Ha kihűlt, forró narancslekvárral lekenem a tetejét. Hidegen szeletelem.
Jó étvágyat!