Táplálék kiegészítő kalauz – alapok-

A táplálékkiegészítő olyan készítmény, amely a normál étrend kiegészítésére szolgál, extra tápanyagokat biztosítva – ezek lehetnek (a teljesség igény nélkül) vitaminok, ásványi anyagok, rostok, zsírsavak, aminosavak. Ezeket az anyagokat többnyire természetes úton is bevihetjük, azonban egyes esetekben -diéta, betegség, stressz…-kompenzációt igényelnek.

Minden esetben törekedjünk arra, hogy a számunkra fontos mikro és makro-tápanyagokat természetes forrásból fedezzük! Mindazonáltal, ha koncentrált mennyiségre van szükségünk valamiből, akkor előfordulhat hogy a természetes úton történő bevitel az egyéb, az élelmiszerben jelenlévő tápanyagokból már túlzott mennyiséget eredményez. Jó példa erre a tejsavó: bár komplett aminósav-profillal bír, nagyobb mennyiség bevitele tisztán tejből nem mindig előnyös a tejben lévő egyéb tápanyagok (tejcukor, zsírok, stb) miatt.

A hatásosság-megfizethetőség-célszerűség jegyében az alábbi étrend kiegészítőket érdemes fogyasztani:

  • Multivitaminok:A szervezetbe kerülő vitaminok egymáshoz viszonyított arányának fontossága miatt érdemes komplett multivitamin pakkokban gondolkodni.
  • Ízületvédők: amennyiben aktívan sportolsz, esetleg némi túlsúllyal is bírsz, óhatatlanul is kemény igénybevételnek teszed ki az ízületeid. Fontos a megfelelő bemelegítés, de mindenképp érdemes akár csak prevenciós célból is valamilyen ízületvédő készítmény fogyasztása
  • Omega 3  és egyéb esszenciális zsírsavak:hacsak nem fogyasztasz rendszeresen vadon fogott halat (hering, szardínia, lazac, makréla)
  • Fehérjekészítmények:aktív életmód mellett szervezetünk fehérje szükséglete 2-2,5 g/ testsúly kg, amibe természetesen beleértendő a természetes módon elfogyasztott protein mennyisége is.
  • BCAA, GLUTAMIN, BÉTA-ALANIN: speciális edzésterv és étrend esetén javasolt, de nem         feltétlenül szükségesek.
  • Kreatin: A kreatin egy magas nitrogéntartalmú, négy szénatomos szerves sav, amely alapvető szerepet játszik a sejtek, legfőképpen az izomrostok energiaellátásában. Kellő fehérjebevitel nélkül a kreatin áldásos -teljesítményfokozó-  hatásából, viszont vajmi keveset fogsz érzékelni. A legolcsóbb és legtöbbet kutatott a  kreatin-monohidrát.

Megemlítendők még a különböző tömegnövelők,zsírégetők,tesztoszteronfokozók, melyek bizonyos esetekben jól működhetnek, de az átlagember el van nélkülük, és amelyek hatása sok esetben nem is bizonyított…

Ezekkel az alapvető táplálék kiegészítőkkel fogunk foglalkozni részletesen, kinek-mikor-mennyi ajánlott.

Reméljük hasznosnak ítélted ezt a cikket!