Fogyókúrás tippek

Napjainkban egyre több ember küzd testsúlyproblémákkal és folytat tudományosan megalapozatlan diétákat, amelyekkel sok esetben nem érhető el hosszú távú eredmény. A „divatfogyókúrák” abbahagyása után gyakran következik be visszahízás és alakul ki az ún.”jojó effektus”. A „divatdiéták” általában kiegyensúlyozatlan tápanyag összetételűek, egyoldalúak, és hosszabb idejű betartásuk az alapanyagcsere felborulásához vezethet.
Fontos, hogy a testsúly csökkentés során mindig reális célokat tűzzünk ki magunk elé! Ne akarjunk 1 hét alatt 10 kg-ot fogyni! Jól megtervezett, kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt biztosító diétával ésszerű cél a heti 0,5 kg fogyás.

Ne feledjük, az eredményes fogyókúra nem kúraszerű, hanem élethosszan tartó életmód-változtatás.
Nézzünk át 10 tippet az egészséges és hosszú távon is tartható fogyókúrához:
-Naponta többször keveset étkezzünk! Válasszunk kisebb tányérokat! Ügyeljünk, hogy egyszerre ne együnk annyit, hogy jól lakjunk!
-Fogyasszunk napi 2-2,5 liter folyadékot, elsősorban szénsavmentes ásványvizet (ebbe beleszámít az elfogyasztott leves, joghurt, kefir, zöldség és gyümölcs folyadéktartalma is)!
-Kerüljük a magas zsírtartalmú és a cukrozott élelmiszerek, ételek, üdítők és gyümölcslevek fogyasztását!
-A magas energia tartalmú nassolni valók (pl. chips, nápolyi, sütemény, cukorka) helyett legjobb, ha friss gyümölcsöt, zöldséget választunk, de fogyaszthatunk desszertnek gyümölcs-, és zöldségchipseket, cukrozatlan gyümölcsjoghurtokat is.
-Alkalmazzunk zsírszegény sütési, főzési eljárásokat (pl. párolás, grillezés, alufóliában-, cserépedényben, sütőzacskóban sütés)! Válasszuk az alacsony zsírtartalmú húsokat és tejtermékeket!
-Ételkészítéshez zsír helyett növényi olajat használjunk!
-Együnk minél több rostdús ételt, teljes őrlésű gabona terméket, zöldséget és gyümölcsöt!
-A három főétkezés mindig tartalmazzon fehérjében gazdag ételt (pl. sovány húsok, halak, tejtermékek, tojás)!
-Lassan étkezzünk, minden falatot alaposan rágjunk meg, mert idő kell ahhoz, hogy kialakuljon az agyban a teltségérzet.
-Mozogjunk minden nap legalább 30 percet! Kezdetben beérhetjük kevesebb mozgással is, majd fokozatosan növeljük a sportolással eltöltött időt!
Forrás: (www.oeti.hu)

Írta: Nádas Nóra