Kezdjük az elején 🙂
A tiszta étkezés alapjai:
Nőknek körülbelül testsúlykilogrammonként 2g szénhidrátot kell fogyasztania. Azaz 60 kg-os nő 120g szénhidrátot egyen napi 4 étkezésre osztva.
Szénhidrátforrás: rizs, barnarizs (puffasztott formában is), natúr zabpehely, hajdina, rizstészta, durumtészta, mazsola, gyümölcsök (banán például), zöldségek (főleg rost tartalom miatt)
Emellett fehérje forrásról is gondoskodni kell. Megfelelő fehérjeforrásról csirkemell vagy pulykamell, marha, hering, tonhal, lazac, tojás fogyasztással gondoskodhatunk. . Testsúlykilogrammonként 2-3 g mennyiségre van szüksége szervezetünknek.
Természetesen zöldség fogyasztás is ugyanannyira fontos. Például brokkoli, uborka, káposzta, jégsaláta, római saláta bevitellel fedezhetjük a napi rostbevitelt.
Zsír bevitelre is szükségünk van, az étkezések 15%-ában. A zsír fontos energiát adó tápanyag. Jelentős szerepet tölt be szervezetünk működésében, egészségünk megőrzésében. Nélkülözhetetlen a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához.
Forrásai: lenmag, natúr zabpehely, olívaolaj, mandula, dió, mogyoró, tökmag.
Természetesen a napi folyadékpótlás is rendkívül fontos.
A víz az alábbi nélkülözhetetlen feladatokat látja el a szervezetünkben:
- Segíti az anyagcsere folyamatokat;
• Erősíti a szívet és a vérkeringést;
• Javítja a szervezet immunrendszerét;
• Elszállítja a tápanyagokat a sejtekhez;
• Segíti az emésztést, megakadályozza a gyomorsav túltengést;
• Elősegíti a vesék működését, optimalizálja a test tisztulási folyamatait;
• Aktiválja az idegrendszert, és csökkenteni a stresszre való hajlamot;
• Növeli a koncentráló- és teljesítőképességet;
• Frissességet és rugalmasságot ad a bőrnek;
• Kiüríti a testből a felesleges mérgeket és salakanyagokat;
• Rugalmassá teszi az ízületeket
https://www.fogyas.info/vizfogyasztas_milyen-vizet-erdemes-inni_tisztitott-viz-fontossaga.php
Ideális esetben 15-20 testsúlykilónként (ez természetesen függ még a hőmérséklettől, izzadástól stb.) 1 liter folyadék fogyasztása lenne megfelelő.
Szerző:Szabó Réka